Mrkev pěstujeme běžně na zahradách. Pokud i vy ji máte zasazenou, možná ani nevíte, jaký zázrak na vaší zahradě roste. O účincích mrkve se ví už od nepaměti. Prozraďme si, jak se pěstuje, což ocení ti, kteří zatím mrkev nepěstují, a také si prozraďme, jaké jsou účinky mrkve na lidské zdraví.
Jak se mrkev pěstuje
Mrkev se sází zásadně z jara nebo případně z kraje podzimu. Na jaře se sází v době, kdy roztaje poslední sníh. Většinou se tak do sázení pouští zahrádkáři ke konci března nebo na začátku dubna. Pokud máte zájem o podzimní výsadbu, nenechávejte to až na listopad. V listopadu hrozí zasažení mrazy, což by semínka nemusela snést. Podzimní mrkev tak saďte nejpozději v polovině října.
Až vám mrkev vyroste, sklízí se její kořen, semena a nať. Listy můžete přenechat králíkům, pokud je chováte. Až mrkev sklidíte, nezapomeňte ji uložit do chladu (ideálně do sklepa). Ve sklepě vám vydrží i celou zimu.
Připravit si z ní můžete nejrůznější saláty či se může jednat o přílohu k masu. Je nedílnou součástí polévek a omáček, dokonce se z ní dělají i dezerty. Znáte například mrkvový dort? Při její konzumaci pamatujte na to, že je zdravější vařená nebo restovaná. Což je velice ojedinělé. Většina druhů zeleniny se má jíst zasyrova, aby se tepelnou úpravou neztratily tělu prospěšné živiny. V případě mrkve je to však přesně opačně. Po tepelné úpravě se řada jinak těžce stravitelných látek mění na prospěšný vitamin A.
Přínosy mrkve na zdraví
V moci mrkve je pročistit naše tělo zevnitř i zvenčí. Proto se používá v detoxikačních kúrách, kdy má ulevit především našemu trávení. Zbavuje dokonce játra toxinů a pomáhá nám zbavit se nadbytečného tuku. I díky této schopnosti lze říct, že nám pomáhá zhubnout. To ostatně potvrdí i nutriční specialisté, kteří se zaměřují na zdravé stravování a hubnoucí jídelníčky.
Co se týče dalších tělu prospěšných účinků mrkve, za zmínku stojí také to, že je pomocnicí při opalování. Dokáže totiž ochránit naši pokožku před škodlivým a nebezpečným UV slunečním zářením. Navíc mění rychleji náš pigment na hnědší odstín. Díky mrkvi tak nebudeme muset trávit na sluníčku dlouhé hodiny. Dejte si však pozor na to, abyste to s mrkví nepřehnali. Pokud byste to s ní přehnali, pleť nezhnědne, ale zežloutne jako při žloutence.