Maca peruánská, Peruánský viagra, nebo Peruánský ženšen či Lepidium, je královnou peruánských AND a právem patří mezi superpotraviny. Je to adaptogen používaný jako forma mletého. Jde o kořen, který vzhledově připomíná mrkev a pěstuje se v náhorních plošinách And, Peru a Bolívie.
Obsah látek
Sušený Maca kořen obsahuje přibližně 59 % sacharidů, 8,5 % vlákniny a přes 10 % cenných bílkovin. Protein obsahuje 20 aminokyselin a to 7 z 8 esenciálních aminokyselin. Maca je velmi bohatá na hořčík, fosfor, draslík, síru, sodík, vápník a železo. Obsahuje stopové prvky a minerály jako zinek, jod, měď, selen, bismol a mangan. Je také bohatá na vitaminy B1, B2, C a E. Obsahuje i alkaloidy, uhlovodany levulosa a maltosa, škroby, a mastné kyseliny.
Maca kořen účinky:
- při mužské impotenci a ženské frigiditě a zvyšuje libido
- účinkuje jako afrodiziakum pomocí p-methoxybenzyl-isothiokyanátu a isothiokyanátu
- dlouhodobě výrazně podporuje erekci a stimuluje sexuální funkce
- při neplodnosti, zvyšuje počet a pohyblivost spermií
- kladně působí na prostatu
- proti duševní vyčerpanosti, stresu, snižuje pocit úzkosti a pro posílení psychické odolnosti
- pomáhá při chronickém únavovém syndromu
- posiluje a omlazuje organismus, zmírňuje příznaky stárnutí
- podporuje růst svalové hmoty a zrychluje regeneraci svalů
- přírodní alternativa steroidních anabolik pro sportovce pro bohatý obsah sterolů jako sitosterol, ergosterol, brassikasterol, ergostadienol kampesterol
- zlepšuje funkci imunitního systému až o 15 %
- imunostimulant při anémii, tuberkulóze, menstruačních nepravidelnostech, menopauze, rakovině žaludku
- pomáhá při neurózách a schizofrenii
- podporuje myšlení, paměť a koncentraci, zvyšuje počet neurotransmiterů, vhodná pro ADHD
- zabraňuje předčasnému stárnutí a fyzické slabosti
- zvyšuje sílu a vytrvalost
- podporuje spalování tuků a hubnutí
Legenda vypráví, že Inkové a jejich bojovníci jedli Macu před bojovou výpravou pro dosažení síly, energie a vytrvalosti. Španělští dobyvatelé ji pak také nazývali ,,sexuální rostlinou Inků“. Domorodci jedli čerstvý kořen přímo. V sušené podobě vydrží Maca kořen až 7 let a zachová si po tu dobu všechny výživné látky.