Už se dávno nemusí vařit v plechových hrníčcích a pánvičkách. Dnes je tolik možností! Můžeme si koupit nádobí z mnoha různých materiálů, dokonce si hrnce můžeme sladit se zbytkem kuchyně. Pokud patříte k lidem, kteří si potřebují do své kuchyně koupit novou pánev, protože buď nemají, nebo se jim třeba ulomila ručka u té předešlé, doporučujeme si pánev vybírat dle materiálu, z jakého je vyrobená.
Samozřejmě existuje mnoho dalších kritérií, podle nichž si můžete vybírat svou ideální pánev. Vybíráte si často podle velikostí nebo podle typu pánve, také rozhoduje cena. Zaměřme se ale na materiál, který je také rozhodujícím kritériem.
Hliníková pánev
Existuje například hliníková pánev, která je cenově poměrně dostupná. Hezky rozvádí teplo, které do sebe absorbuje a také ho dobře vede. U hliníkových pánviček si však dejte pozor na výrobce, ne všichni výrobci vyrábí hliníkové pánvičky zrovna kvalitní, mnohé jsou spíše nekvalitní kousky. Pokud jsou hliníkové pánve lisované zastudena, jsou většinou silné. Ty se pořídí jen za pár korun, ale často se zdeformují. Pokud se hliníkové pánve odlévaly za tepla, mají silnější dno a lepší tepelné vlastnosti.
Titanové pánve
Pokud chcete pánev s nepřilnavým materiálem, investujte do titanových pánví. Ideální jsou takové titanové pánve, které byly vyráběny z hliníku pomalým litím. Na titanových pánvích lze smažit naprosto bez tuku, jsou odolné vůči ostrým a kovovým nástrojům, navíc se poměrně dobře čistí. Vlastnosti se však promítnou na pořizovací ceně, která je krapet vyšší.
Měděná pánev
Mezi kuchyňskými trendy bychom nyní našli měď. Z ní se vyrábí nejen elektrické spotřebiče, ale také pánve. Pokud budete investovat do měděné pánve, budete investovat do nejlepšího vodiče tepla. Příprava na nich je velice rychlá a úsporná, jsou však o něco dražší než třeba nerezové pánve, které jsou na trhu velice oblíbené.