Exotické ovoce dokonale zpestřuje naše jídelníčky. Je k sehnání v nejednom obchodě, lidé exotické ovoce milují. K dostání je hlavně během vánočních svátků, ale samozřejmě to není podmínkou. Dnes je možné zakoupit si ovoce i na farmářských trzích, nejeden člověk tento typ ovoce pěstuje. Zaměřme se nyní na jeden konkrétní druh, a sice na papáju, která je v současné době velmi oblíbená hlavně díky své chuti a tomu, jak moc fotogenická a barevná je.
Papája je známá hlavně díky svému širokému využití, ale také hlavně díky svým pozitivním účinkům na zdraví a pleť. Je zajímavé, že se v tomto ovoci nachází zajímavý enzym, který jej dokonale chrání ve chvíli, kdy ho chtějí dobýt škůdci. Enzym však se zráním ubývá.
Na úvod je ještě třeba říct, že vynikající papáju je dobré zařadit do jídelníčku proto, že bojuje proti rakovině. Málokdo ví, že je dokonce součástí utišujících léků. Navíc se často používá i při výrobě tablet k čištění kontaktních čoček.
Jaké je využití papáji?
Pojďme však k jádru věci, a sice víte, jak papáju využít? Je dobré ji zařadit do jednotlivých pokrmů během dne, jelikož je papája bohatá na proteiny a funguje jako stimulant zažívání. Kromě toho dokonale zmírňuje různé střevní problémy a likviduje střevní parazity (dokáže je rychle a svižně vyhnat z těla). Navíc je to lék proti bodnutí hmyzem, napomáhá vyhlazovat jizvy a je to mimochodem fantastická dezinfekce, pokud trpíte na červíky.
Jak jinak papája pomůže?
Papája je známá i pro své pozitivní účinky na lidský zrak. Dokáže zlepšit vidění a posílit sliznici. Mimo jiné chrání lidský organismus před různými alergiemi a také před různými infekcemi. Je třeba zmínit, že neobsahuje mnoho kalorií, a tak je možné ji konzumovat i v době diety. Konkrétně obsahuje dokonce o půlku méně kalorií, než kolik najdeme v banánu.
Dokáže zvýšit energii a zlepšuje imunitní systém člověka.